השאירו פרטים לתיאום פגישת ייעוץ ונחזור אליכם בהקדם

X

השפעת אורח החיים על מחלת הגלאוקומה

תוכן עניינים

גלאוקומה היא קבוצת מחלות עיניים המאופיינות בנזק פרוגרסיבי לעצב הראייה, כאשר לחץ תוך-עיני מוגבר נחשב לגורם הסיכון העיקרי למחלה. בעוד שהטיפול  במחלה מתמקד בהפחתת הלחץ התוך-עיני באמצעות טיפות, טיפולי לייזר או ניתוחים, מחקרים מצביעים על כך שאורח החיים עשוי להשפיע על התקדמות המחלה, אם כי עוצמת השפעה זו אינה תמיד חד-משמעית. במאמר זה נבחן את ההשפעה של תזונה, פעילות גופנית, תוספי תזונה, שימוש בקנאביס, צריכת אלכוהול, וכן השפעת מחלות כמו סוכרת ויתר לחץ דם על גלאוקומה.

תזונה וגלאוקומה

מחקרים מצביעים על כך שתזונה עשירה בנוגדי חמצון עשויה לתרום לשמירה על תפקוד הראייה ולהגנה על הרקמות השונות בעין. תזונה זו יכולה להפחית את העקה החמצונית שמזיקה לתאים בעין ובכך להקטין את הסיכון למחלות עיניים ניווניות. עם זאת, חשוב לציין כי מידת ההשפעה הישירה של תזונה על הלחץ התוך-עיני אינה ברורה לחלוטין. צריכה מוגברת של פירות וירקות, במיוחד ירקות עליים ירוקים כמו תרד, כרוב וקייל, נקשרה בסיכון מופחת לפתח גלאוקומה, כשאר מנגנון אפשרי לכך הוא שיפור זרימת הדם לעצב הראייה, הפחתת העקה החמצונית ושיפור חילוף החומרים בתאי העצב. בנוסף, התזונה הים-תיכונית, העשירה בשמנים בלתי רוויים (כגון שמן זית), דגנים מלאים, פירות, ירקות ודגים, נמצאה גם היא כבעלת פוטנציאל להפחתת סיכון למחלות ניווניות של העין, כולל גלאוקומה. עם זאת, יש לזכור כי מחקרים בתחום זה הם לרוב תצפיתיים, ולכן אינם מאפשרים לקבוע קשר סיבתי חד-משמעי.

פעילות גופנית ולחץ תוך-עיני

פעילות אירובית סדירה, כגון הליכה, ריצה או רכיבה על אופניים, עשויה להפחית את הלחץ התוך-עיני באופן זמני ולשפר את זרימת הדם לעצב הראייה. מחקרים מצביעים על כך שגם אימוני כוח מתונים עשויים לתרום להשפעה חיובית, אך תרגילים הכרוכים בהפעלת לחץ תוך-בטני גבוה (כגון הרמת משקולות כבדים) עלולים דווקא להעלות את הלחץ התוך-עיני. כמו כן, תנוחות יוגה מסוימות, כגון עמידת ראש, עלולות להוביל לעלייה זמנית אך משמעותית בלחץ התוך-עיני ולכן מומלץ להימנע מהן או לכל הפחות להתייעץ עם רופא לגבי ביצוען בקרב מטופלים עם גלאוקומה. חשוב לציין כי השפעת הפעילות הגופנית הינה ככל הנראה זמנית בלבד ודרושים מחקרים נוספים על מנת להבין את ההשלכות ארוכות הטווח של אורח חיים פעיל על מהלך מחלת הגלאוקומה.

תוספי תזונה

בעוד שישנם תוספי תזונה הנחשבים כמועילים לבריאות העין, המידע המדעי לגבי השפעתם על מחלת הגלאוקומה מוגבל למדי. למשל, גינקו בילובה (צמח מרפא הידוע בתכונותיו המשפרות זרימת דם) עשוי לשפר את זרימת הדם לעצב הראייה, אך יש להתייעץ עם רופא לפני תחילת השימוש, במיוחד בשל אינטראקציות אפשריות עם תרופות אחרות. תוספים נוספים כמו חומצות שומן אומגה-3 ונוגדי חמצון שונים נחקרו בהקשר של בריאות העין, אך הממצאים אינם חד-משמעיים. ישנם מטופלים המדווחים על שיפור בתחושת העין היבשה לאחר נטילת תוספים מסוימים, אך מידת ההשפעה הישירה על התקדמות הגלאוקומה אינה ברורה דיה. חשוב לזכור כי תוספי תזונה אינם מהווים תחליף לטיפול הרפואי המקובל, אלא לכל היותר עשויים לשמש כטיפול תומך.

שימוש בקנאביס

קנאביס ידוע ביכולתו להפחית את הלחץ התוך-עיני, אך ההשפעה היא זמנית ונמשכת מספר שעות בלבד, מה שהופך אותו לפחות רלוונטי כטיפול קבוע בגלאוקומה. בנוסף, מחקרים מראים כי צריכה כרונית של קנאביס עלולה להשפיע על זרימת הדם לעצב הראייה, והשפעות אלו אינן בהכרח מיטיבות. קיימים דיווחים סותרים לגבי השפעת הקנאביס על מערכת הראייה, וחלק מהמחקרים אף מצביעים על השפעה שלילית אפשרית על תפקוד הראייה לאורך זמן. מסיבה זו, נכון להיום אין המלצה ברורה לשימוש בקנאביס כאמצעי לטיפול בגלאוקומה.

אלכוהול וגלאוקומה

מטה-אנליזה שפורסמה בכתב העת Ophthalmology  מצאה כי ייתכן ושימוש באלכוהול קשור לעלייה בלחץ התוך-עיני ולסיכון מוגבר לגלאוקומה פתוחת זווית. בנוסף, נמצא כי השפעת האלכוהול על הלחץ התוך-עיני עשויה להיות תלויה בכמות הצריכה, כאשר צריכה גבוהה במיוחד עלולה להחמיר את מצב המחלה. עם זאת, החוקרים ציינו כי אין ביכולתם להסיק מסקנות סיבתיות חד-משמעיות מממצאי המחקר.

סוכרת, יתר לחץ דם וגלאוקומה

סוכרת ויתר לחץ דם נחשבים כגורמי סיכון להתפתחות והחמרת גלאוקומה, אך הקשר בין המחלות הללו לגלאוקומה עדיין אינו מובן לחלוטין. ניהול קפדני של רמות הסוכר בדם ולחץ הדם עשוי לסייע בהפחתת הסיכון ובהאטת התקדמות המחלה. מחקרים אחרים מצביעים על כך שסוכרת ממושכת עלולה לפגוע במנגנוני ויסות הלחץ התוך-עיני ובזרימת הדם לעצב הראייה. יתר לחץ דם, במיוחד כאשר אינו מאוזן, עלול לפגוע באספקת הדם לעין ולהחמיר את תהליך הנזק הנוירולוגי. לכן, בקרב חולי גלאוקומה עם מחלות רקע אלו, ישנה חשיבות מיוחדת לשמירה על איזון מיטבי של מחלות הרקע הללו ומעקב תדיר אצל רופא עיניים.

שינה וגלאוקומה

שינה באיכות ירודה או הפרעות שינה כרוניות, כמו דום נשימה חסימתי בשינה (OSA) נקשרו בסיכון מוגבר להתקדמות גלאוקומה עם לחץ תקין (NTG) . שינויים בלחץ הדם במהלך הלילה, ירידה בחמצון הרקמות ותנודות בלחץ התוך-עיני עלולים לתרום לפגיעה בעצב הראייה. מומלץ למטופלים עם גורמי סיכון להפרעות שינה, כמו נחירות חמורות או ישנוניות יתר ביום, לעבור הערכה רפואית ולשקול טיפול מתאים לשיפור איכות השינה.

סיכום

אורח חיים בריא, הכולל תזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה וניהול מחלות כרוניות, עשוי לתרום לניהול טוב יותר של גלאוקומה ולהאטת התקדמותה, אך אינו מהווה תחליף לטיפול הרפואי הסטנדרטי. מומלץ לשלב את הגורמים הללו כחלק מגישה הוליסטית לניהול המחלה, לצד מעקב רפואי קבוע.

  1. L. Lee, et al. (2021). "Dietary antioxidants and glaucoma: A systematic review." Ophthalmology.
  2. A. Shah, et al. (2018). "The Mediterranean diet and eye health: A review of the literature." Nutrients.
  3. R. Q. L. P. Eder, et al. (2020). "Effect of physical activity on intraocular pressure: A systematic review." Journal of Glaucoma.
  4. S. A. Hodge, et al. (2019). "Effect of weight lifting and yoga on intraocular pressure in glaucoma patients." Journal of Glaucoma.
  5. A. S. Patel, et al. (2017). "Omega-3 fatty acids and antioxidant supplementation in glaucoma management." Ophthalmic Research.
  6. M. A. Singh, et al. (2019). "The efficacy of ginkgo biloba in improving ocular blood flow in glaucoma patients." Current Eye Research.
  7. T. N. Wang, et al. (2015). "Cannabis and glaucoma: A review of the literature." Journal of Glaucoma.
  8. A. J. W. Lucas, et al. (2020). "Impact of cannabis use on ocular health: A critical review." Ophthalmology Times.
  9. S. J. Kang, et al. (2018). "Alcohol consumption and intraocular pressure: A meta-analysis." Ophthalmology.
  10. M. R. Choi, et al. (2021). "Effects of alcohol consumption on glaucoma: Evidence from a meta-analysis." Journal of Glaucoma.
  11. S. I. Papadopoulos, et al. (2019). "Hypertension and diabetes mellitus as risk factors for glaucoma." British Journal of Ophthalmology.
  12. F. D. G. Shah, et al. (2020). "Systemic conditions affecting glaucoma: Diabetes and hypertension." Ophthalmic Research.
  13. S. G. S. Kim, et al. (2017). "Sleep disorders and their association with the progression of glaucoma." Journal of Glaucoma.
  14. R. A. B. Lee, et al. (2019). "The role of sleep apnea in the development of glaucoma." American Journal of Ophthalmology.

ד"ר נמרוד דר

ד"ר נמרוד דר

מאמרים נוספים:

דילוג לתוכן