טיפול בטיפות עיניים להורדת הלחץ התוך עיני הוא אבן היסוד בטיפול במחלת הגלאוקומה ולרוב השימוש בהן יהיה הקו הראשון בטיפול במחלה. גלאוקומה היא מחלה כרונית ופרוגרסיבית הפוגעת בעצב הראייה ועלולה להוביל לאובדן ראייה בלתי הפיך. את הנזק ממחלת הגלאוקומה אמנם לא ניתן לרפא, אך ניתן לעצור או להאט בצורה משמעותית את קצב התקדמות המחלה באמצעות איזון הלחץ התוך עיני, דבר שמבוצע תחילה בעזרת שימוש נכון בטיפות עיניים.
שימוש בטיפות עיניים כמרכיב עיקר בטיפול
טיפות העיניים נועדו כדי להוריד את הלחץ התוך עיני. הדבר מתבצע באחת משתי דרכים עיקריות: או על ידי הפחתת ייצור הנוזלים בעין, או על ידי הגברת הניקוז שלהם. מחקרים רבים הראו כי שמירה על לחץ תוך-עיני מאוזן מפחיתה משמעותית את הסיכון להתפתחות או להחמרת מחלת גלאוקומה קיימת. מדובר בטיפול פשוט יחסית שמבוצע על ידי מאות מיליוני בני אדם בכל יום, אך יש צורך להקפיד על שימוש נכון ומושכל כדי להפיק תועלת מירבית מהטיפול.
אתגר ההיענות
למרות הפשטות לכאורה, אחד האתגרים הגדולים בטיפול בטיפות הוא ההיענות של המטופלים. שיעורי אי-היענות יכולים להגיע ל-40% ואף יותר. מטופלים רבים שוכחים, לא שומרים על זמני ההזלפה, מזליפים בצורה לא נכונה, מתבלבלים בין סוגי הטיפות תדירות השימוש בהן ולעיתים אף זונחים את הטיפול בגלל תופעות הלוואי.
הזלפה נכונה
הדרך שבה מטופל מזליף את הטיפות היא קריטית. יעילות ההזלפה קובעת לעיתים את הצלחת הטיפול לא פחות מסוג הטיפות שהומלץ על ידי הרופא המטפל. הזלפה לא מדויקת, או כזו שאינה מתבצעת לפי ההוראות, עלולה להפחית באופן משמעותי את האפקט התרופתי ואף להוביל לתחושת כישלון טיפולי, מה שעלול לגרום להוספה של טיפול נוסף בסוג אחר של טיפות, כאשר בפועל הבעיה היא טכנית בלבד.
הנה כמה עקרונות בסיסיים אך חשובים מאוד:
- בעת ההזלפה יש להטות את הראש לאחור או לשכב על הגב, כך שהבקבוק נמצא בדיוק מעל העין ולהימנע בכל מקרה ממגע של קצה הבקבוק בעין.
- כדאי למשוך את העפעף התחתון בעדינות כלפי מטה כדי ליצור כיס קטן שהוא המקום המועדף להזלפת הטיפה ומעלה את הסיכוי לספיגה מלאה של החומר הפעיל בטיפה.
- טיפה אחת מספיקה. הנפח של טיפה בודדת הינו גדול יותר ממה שהעין מסוגלת לספוג ולכן גם אם חלק מהטיפה זולג החוצה, אין צורך לזלף טיפה נוספת. במקרים מסויימים כמו בטיפות מסוג קסלטן או לומיגן – הזלפה של יותר מטיפה אחת ביום הוכחה ככזו העלולה להפחית מיעילות הטיפול.
- כאמור, אין לגעת בעין עם קצה הבקבוק וזאת כדי למנוע זיהום או פגיעה בקרנית. יש לזלף מגובה של מספר סנטימטרים מעל לעין.
- לאחר ההזלפה מומלץ לעצום עיניים בעדינות למשך חצי דקה וללחוץ בזמן הזה עם האצבע על זווית העין הפנימית (סמוך לאף) – פעולה זו נועדה להפחית את המעבר של התרופה למחזור הדם הכללי ולשפר את השפעתה על הלחץ התוך עיני.
טיפים נוספים לשיפור ההזלפה וההתמדה בטיפול
מומלץ לשמור על שגרת טיפול קבועה, לדוגמה אחרי צחצוח שיניים, לפני ארוחת ערב או בשעת השינה. שגרה קבועה מקטינה את הסיכוי לשכוח את הטיפול בטיפות. ניתן להשתמש באפליקציות תזכורת שונות – ישנן מספר אפליקציות שמטרתן לעזור למטופלים עם זמני הטיפול של כל טיפה וכן מתן תזכורות מתי לזלף איזו טיפה ולאיזו עין. למטופלים המתקשים עם הזלפה ידנית סטנדרטית (בגלל רעד/מגבלה פיזית אחרת) קיימים מתקנים פשוטים שמולבשים על בקבוק הטיפות ומאפשרים שליטה מדויקת יותר בהזלפה.דבמקביל תמיד ניתן ומומלץ להיעזר בבן משפחה לצורך הזלפת הטיפות. בנוסף, כאשר יש צורך בשימוש ביותר מטיפה אחת, חשוב להמתין לפחות 5 דקות בין הזלפה של טיפה אחת לשנייה – כדי שהטיפה השנייה לא תשטוף את הטיפה הראשונה ובכך תפחית את ספיגתה.
חידושים בתחום הטיפול השמרני
על אף שטיפות העיניים הן כיום אמצעי הטיפול הנפוץ ביותר במחלת הגלאוקומה, קיימות טכנולוגיות מתקדמות שנמצאות בשלבי פיתוח או כבר נכנסו לשימוש, במטרה לשפר את ההיענות והיעילות של הטיפול.
שתלים זעירים לשחרור מתמשך של תרופה
חברות ביוטכנולוגיה מפתחות שתלים מיקרוסקופיים הממוקמים מתחת לעפעפיים או בתוך הלשכה הקדמית של העין, ומסוגלים לשחרר חומר פעיל להורדת הלחץ התוך עיני במשך חודשים רבים. שתלים אלו מייתרים את התלות בשימוש היומיומי בטיפות, ומבטיחים רמות יציבות של התרופה לאורך זמן. חלקם כבר נמצאים בשימוש קליני (Durysta) ושתלים אחרים נמצאים בשלבי ניסוי.
עדשות מגע טיפוליות
פלטפורמות חדשניות משלבות תרופות לטיפול בגלאוקומה בתוך עדשות מגע רכות. התרופה משוחררת באופן מבוקר במהלך היום כאשר המטופל/ת מרכיבים את העדשה. מדובר בפתרון מבטיח במיוחד עבור מטופלים צעירים, או כאלה המתקשים בהזלפה עצמית.בקרב חלק מהעדשות החדשות יותר, ישנו מנגנון שמדווח לרופא על עמידה בטיפול.
לסיכום:
שימוש נכון בטיפות עיניים הוא חלק אינטגרלי ומהותי בטיפול בגלאוקומה – אך ההצלחה תלויה בהתמדה ובטכניקה נכונה. בעזרת הרגלים פשוטים וחידושים מבטיחים שכבר באופק, ניתן לשפר את איכות הטיפול ולהגן על הראייה בצורה מיטבית.