דילוג לתוכן

השאירו פרטים לתיאום פגישת ייעוץ ונחזור אליכם בהקדם

X

בצקת בקרנית העין (Corneal Edema)

בצקת בקרנית העין היא מצב רפואי המתאפיין בהצטברות נוזלים בתוך שכבות קרנית העין, תופעה העלולה להשפיע באופן משמעותי על איכות הראייה ואיכות החיים של המטופל. בצקת קרנית מהווה סימפטום למגוון רחב של מחלות עיניים ומצבים רפואיים ואינה מחלה בפני עצמה. הצטברות הנוזלים בקרנית העין מתרחשת כאשר יש פגיעה בתפקוד תאי האנדותל שבקרנית, שתפקידם העיקרי הוא בקרה על מאזן הנוזלים בקרנית. זיהוי מוקדם של הבצקת ופנייה לטיפול רפואי מתאים חיוניים למניעת סיבוכים ארוכי טווח ולשמירה על בריאות העין.

מהם התסמינים של בצקת בקרנית העין?

בצקת בקרנית מתבטאת במגוון תסמינים שעשויים להשפיע משמעותית על איכות החיים של המטופל ועל תפקודו היומיומי:

  • התסמין הבולט ביותר הוא טשטוש בראייה שיכול להופיע באופן הדרגתי או פתאומי
  • תסמינים נוספים עשויים להיות רגישות מוגברת לאור או סנוורים
  • במקרים מסוימים יופיע כאב חד במקביל להופעת הבצקת
  • לעיתים בצקת הקרנית תופיע בשילוב עם אודם, גירוי ותחושת אי נוחות

מהם הגורמים העיקריים להופעת בצקת בקרנית עין?

  • לאחר ניתוח קטרקט/ניתוחי עיניים אחרים
  • כתסמין של עליית פתאומית בלחץ התוך עיני
  • כתוצאה מזיהומים ודלקות (כגון אובאיטיס)

מי נמצא בסיכון להתפתחותה של בצקת בקרנית העין לאחר ניתוח קטרקט?

בצקת בקרנית לאחר ניתוח קטרקט היא תופעה שכיחה מאוד ולא תמיד מעידה על תהליך פתולוגי. בעת ביצוע ניתוח קטרקט, משתמש המנתח במכשיר אולטרה סאונד בכדי לשאוב את חומר העדשה העכורה (הקטרקט). ככל שהקטרקט סמיך יותר, כך נדרשת השקעת אנרגיה גדולה יותר וכתוצאה מכך נפגעת פעילות תאי האנדותל שבקרנית העין ונוצרת בצקת. ברובם המוחלט של המקרים מדובר בתופעה זמנית והקרנית מתאוששת לאחר מספר ימים. במקרים חריגים, בהם מושקעת כמות אנרגיה גדולה ובמקביל מראש ישנה כמות נמוכה של תאי אנדותל בקרנית העין של המנותח – תיתכן בצקת קרנית ממושכת. גורמי סיכון נוספים להתפתחות בצקת לאחר ניתוח קטרקט כוללים היסטוריה של ניתוחי עיניים קודמים, משך ניתוח ארוך או סיבוכים במהלך הניתוח עצמו.

מתי תופיע בצקת בקרנית בעקבות לחץ תוך עיני מוגבר?

בצקת קרנית יכולה להיגרם כתוצאה מעלייה חדה ומהירה בלחץ התוך-עיני, כאשר אחד הגורמים העיקריים לכך הוא התקף גלאוקומה סגורת זווית. במצב זה נוצרת חסימה של אזור ניקוז הנוזל התוך-עיני ("זווית העין") – מה שמוביל לעלייה דרמטית בלחץ בעין. כתוצאה מעליית הלחץ הקרנית סופגת נוזלים ומאבדת משקיפותה, מה שמתבטא באודם בלחמית העין, עכירות בקרנית, ראייה מטושטשת, תחושת סינוור ולרוב גם הופעת כאב חד. טיפול מיידי, הכולל הורדת הלחץ באמצעים תרופתיים או באמצעות התערבות כירורגית הוא חיוני לצורך מניעת נזק בלתי הפיך לעצב הראייה ולשיקום הקרנית.

גורמים נוספים להופעתה של בצקת בקרנית העין

זיהומים ודלקות עיניות (כגון אובאיטיס) עלולים גם כן לגרום להופעת בצקת קרנית. זיהומים בעין, בין אם חיידקיים או ויראליים, יכולים לגרום לבצקת קרנית משנית להווצרות התהליך הזיהומי, כמו כן גם דלקות תוך עיניות כמו אובאיטיס עלולות לגרום להופעת בצקת קרנית בשל עליית לחץ בעין, פגיעה בתאי האנדותל ושחרור רעלניים דלקתיים. בכל המקרים הללו, חשוב לפנות לבדיקה אצל רופא עיניים מומחה מוקדם ככל האפשר כדי לקבל את הטיפול המתאים למנוע נזק מתמשך לראייה.

האם ניתן למנוע את התפתחותה של בצקת בקרנית העין?

כאמור, הופעת בצקת לאחר ניתוח קטרקט הינה שכיחה ולרוב לא ניתן למנוע את הופעתה. ניתוח קטרקט המבוצע על ידי מנתח מיומן עשוי בהחלט להפחית את מידת הבצקת לאחר הניתוח. כמו כן, יש לעקוב אחר הנחיות הרופא המטפל ולהשתמש בטיפות העיניים המומלצות לאחר הניתוח בכדי למזער את משך ועוצמת הבצקת. בצקת הנגרמת בשל לחץ תוך עיני מוגבר יכולה להימנע על ידי בדיקה שגרתית על ידי רופא עיניים וזיהוי מצב מקדים של היצרות זווית העין. בנוסף, שימוש נכון בעדשות מגע, כולל הקפדה על זמני השימוש המומלצים וניקוי נאות, חשוב למניעת זיהומים בקרנית העלולים לגרום להופעת בצקת.

כיצד מאבחנים בצקת בקרנית העין?

זיהוי בצקת קרנית היא פעולה פשוטה שמתבצעת על ידי בדיקת המטופל באמצעות מנורת סדק במרפאה. בכדי לכמת את מידת הבצקת ניתן לבצע בדיקת פכימטריה המאפשרת מדידת עובי קרנית העין בצורה מדויקת עד כדי מיקרונים בודדים.

כיצד מטפלים בבצקת בעין?

הטיפול בבצקת בעין תלוי בסיבות להופעתה ובחומרת המצב. הטיפול עשוי לכלול טיפות עיניים נוגדות דלקת מסוג סטרואידים או תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידליות. במקביל ישנה אפשרות לשלב טיפול בטיפות מי מלח העוזרות בספיגה זמנית של הנוזלים שבתוך הקרנית. במקרים כרוניים בהם נוצר נזק משמעותי לתאי אנדותל הקרנית, ניתן לבצע ניתוח השתלת קרנית.

מה היא הפרגנוזה למי שאובחן עם בצקת בקרנית העין?

הפרוגנוזה לבצקת עינית משתנה בהתאם לגורם להתפתחותה, חומרת המצב ומהירות האבחון והטיפול. במקרים רבים, בצקת הקרנית העין היא מצב זמני, אך במקרים מסוימים כמו בצקת על רקע לחץ תוך עיני מוגבר, ישנה דחיפות משמעותית לזיהוי וטיפול מידי.

ד"ר נמרוד דר

ד"ר נמרוד דר

מאמרים נוספים: