השאירו פרטים לתיאום פגישת ייעוץ ונחזור אליכם בהקדם

X

טיפולי לייזר לגלאוקומה

תוכן עניינים

LI

בקרב מרבית מהמטופלים המאובחנים עם תת סוג של גלאוקומה הנקרא "גלאוקומה סגורת זווית", הטיפול הראשוני הוא טיפול בלייזרLI (Laser iridotomy) . אצל מטופלים אלו, תעלת ניקוז הנוזל שבעין הופכת צרה בשל שינויים מבניים בעין המתרחשים עם הגיל, ובשל כך תיתכן עליית לחץ תוך עיני במידה והתעלה הזו תיחסם לחלוטין – דבר העלול לפגוע בעצב הראייה באופן דרמטי. בפעולת ה Laser iridotomy, שאורכת מספר דקות ומתבצעת במרפאה לאחר זילוף טיפות הרדמה, מבוצע חור מיקרוסקופי בקשתית העין (החלק הצבעוני של העין) אשר גורם להתרחבות תעלת הניקוז ובכך מביא לשיפור בניקוז הנוזל הממלא את העין. פעולה זו נחשבת בטוחה ויעילה מאוד, עם שיעור סיבוכים נמוך. בעת הפעולה המטופל עשוי להרגיש תחושה של "צביטה" קלה ולאחריה ייתכן טשטוש ראייה קל למשך מספר שעות, אך ניתן לחזור לפעילות מלאה עוד באותו היום.

שאלות נפוצות:

כמה זמן נמשך הטיפול?

התהליך מתחיל עם הזלפת טיפות אלחוש וכיווץ האישון. לאחר כחצי שעה מתבצעת הפעולה עצמה שאורכת כאמור כמספר דקות בודדות.

האם הטיפול כואב?

חלק לא בוטל מהמטופלים לא מדווחים על תחושת כאב כלל ואצל חלקם תורגש תחושת דקירה למשך רגעים בודדים. לאחר הפעולה אין כאב כלל.

האם תישאר צלקת או שינוי במראה של העין אחרי הטיפול?

גודל החור ברקמת הקשתית שנוצר בתהליך הוא בסדר גודל של עשרות מיקרונים, כך שאין שום אפשרות לראות אותו בעין בלתי מזויינת. 

האם יש צורך בלקיחת הטיפול הקבוע לגלאוקומה באותו יום של הפעולה?

בהחלט. יש להמשיך עם הטיפול בקבוע בטיפות גם ביום הפעולה וגם לאחריה.

מהן תופעות הלוואי האפשריות של LI?

הפעולה נחשבת בטוחה ביותר. במקרים נדירים עלולה להיווצר דלקת בעין ולכן לאחר הפעולה יש לזלף טיפות סטרואידים למשך מספר ימים. כמו כן ישנם שיעורים נמוכים של תחושת סנוור בעיניים שעברו את הפעולה, בנוסף למקרים נדירים שבהם תיתכן קפיצה של הלחץ התוך עיני לאחר הפעולה.

האם יש סיכון שהחור שנעשה בקשתית ייסגר?

לעיתים רחוקות אכן החור המבוצע בתהליך נסגר ואז יש צורך בביצוע פעולת לייזר דומה נוספת לצורך פתיחתו.  

כמה זמן לאחר הטיפול אוכל לחזור לפעילות רגילה? האם אוכל לנהוג הביתה לאחר הטיפול או שצריך מלווה?

ההחלמה מהפעולה מהירה מאוד, בדרך כלל כמספר שעות. עם זאת, מומלץ להימנע מנהיגה מיד לאחריה.

האם LI מונע לחלוטין את הצורך בטיפולים נוספים בגלאוקומה?

אצל חלק מהמטופלים ה LI עשוי לגרום לירידת הלחץ התוך עיני. עם זאת, במרבית המקרים הפעולה מתבצעת בתור טיפול פרופילקטי (מניעתי) בכדי למנוע מצב של עליית לחץ דרמטית ולכן אצל רוב המטופלים יש צורך בהמשך הטיפול בטיפות לאחר הפעולה ולעיתים גם בפעולות כירורגיות נוספות.

SLT

SLT (Selective Laser Trabeculoplasty)  הוא טיפול לייזר נפוץ ויעיל להורדת לחץ תוך-עיני במטופלים עם גלאוקומה. במהלך הפרוצדורה נעשה שימוש בקרני לייזר קצרות באורך של 3 ננו-שניות הנורות על היקף תעלת הניקוז בעין, דבר הגורם לשיפור בניקוז הנוזל מהעין ובכך להפחתת הלחץ התוך-עיני. הטיפול מתבצע במרפאה ואינו כרוך בכאבים. מדובר בהליך קצר שאורכו מספר דקות בודדות, ובסופו המטופל יכול לשוב לפעילות רגילה לחלוטין. טיפול בלייזר  SLT מתאים בדרך כלל למטופלים עם גלאוקומה פתוחת זווית בדרגה קלה או בינונית, לרוב בשלבים הראשונים לאחר אבחון המחלה. היתרון המשמעותי של הטיפול הוא האפשרות להפחית את הצורך בשימוש בטיפות להורדת לחץ למשך חודשים ולעיתים אף למשך שנים ובכך להימנע מתופעות הלוואי הרבות הכרוכות בהזלפת טיפות אלו באופן כרוני. בנוסף לכך, מחקרים הוכיחו כי טיפול בSLT  מסוגל להפחית את תנודתיות של הלחץ התוך עיני במהלך היממה. לטיפול בלייזר SLT יש פרופיל בטיחות גבוה והסיבוכים בעקבות ההליך נדירים ביותר וכוללים עליה זמנית בלחץ תוך עיני והיווצרות דלקת בעין. יעילות תוצאות הטיפול ב SLT  משתנות ממטופל למטופל, אך בדרך כלל ניתן לראות ירידה בלחץ התוך-עיני תוך מספר שבועות הנשמרת לפרק זמן ארוך.

שאלות נפוצות:

מה מרגישים תוך כדי הפעולה? האם הפעולה כואבת?

הפעולה מתבצעת באמצעות הנחת עדשה מיוחדת על פני העין לאחר הזלפת טיפות אלחוש, באמצעותה ניתן לכוון במדויק את קרני הלייזר. במהלך הפעולה אין תחושת כאב כלל.

כמה זמן לוקח טיפול SLT? מה משך ההחלמה?

הטיפול עצמו לוקח כמספר דקות בודדות ולאחריו ניתן להמשיך בשגרת היום ללא כל הפרעה ולמעשה אין צורך בהחלמה מהפעולה.

עד כמה הפעולה יעילה בהורדת הלחץ התוך עיני?

במחקר שבדק את יעילות הטיפול בלייזר SLT, הנקרא LIGHT study, נמצא כי מטופלים שעברו SLT חוו קצב איטי יותר של הידרדרות שדה הראייה, הפחתה בצורך בניתוחי גלאוקומה וניתוחי קטרקט, ושימוש מופחת בטיפות עיניים לאורך זמן.

מה משך ההשפעה של הטיפול?

הטיפול בדרך כלל מספק ירידה בלחץ התוך-עיני בתוך שבועות ספורים, והתוצאות מחזיקות מעמד לרוב בין שנה לחמש שנים. במקרים מסוימים, ניתן לחזור על הפרוצדורה במידת הצורך כדי לשמר את האפקט הטיפולי.

ד"ר נמרוד דר
דילוג לתוכן