השאירו פרטים לתיאום פגישת ייעוץ ונחזור אליכם בהקדם

X

טשטוש ראייה

טשטוש ראיה
תוכן עניינים

טשטוש ראייה היא תופעה שכיחה המתבטאת בקושי לראות בבהירות ובחדות. התסמין הזה עלול להופיע בפתאומיות או להתפתח בהדרגה ויכול להשפיע על עין אחת או על שתיהן. הסיבות לטשטוש ראייה מגוונות, החל מבעיות פשוטות כמו מרשם לא מעודכן של משקפי ראייה ועד למצבים רפואיים מורכבים יותר הדורשים אבחון מדויק וטיפול. חשוב להבין שטשטוש ראייה הוא תסמין ולא מחלה בפני עצמה ולכן חיוני לאבחן את הגורם המדויק כדי לקבל טיפול מתאים. מהם הגורמים הנפוצים לטשטוש ראייה בגילאים מתקדמים? האם כל מקרה של טשטוש ראייה דורש פנייה מידית לרופא עיניים?

טשטוש ראייה כתסמין של קטרקט

קטרקט (Cataract) הוא אחד הגורמים השכיחים לטשטוש ראייה, במיוחד בקרב מבוגרים מעל גיל 60. המצב מתאפיין בעכירות של עדשת העין הטבעית, מה שמוביל לראייה מעורפלת ולא ברורה. רבים מתארים את החוויה כמו הסתכלות דרך חלון מכוסה אדים. בנוסף לטשטוש, אנשים עם קטרקט עשויים לחוות רגישות מוגברת לאור וקושי בראייה בלילה. התקדמות הקטרקט היא בדרך כלל הדרגתית כך שמטופלים רבים מסתגלים אליהם מבלי לשים לב עד שהראייה נפגעת באופן משמעותי יותר.

ראייה מטושטשת בעקבות גלאוקומה

גלאוקומה (Glaucoma) היא מחלת עיניים כרונית המתאפיינת בנזק הדרגתי לעצב הראייה, לרוב בשל לחץ תוך עיני מוגבר. המחלה מכונה גם "הגנב השקט של הראייה" מכיוון שבשלביה הראשונים אין כמעט תסמינים מורגשים, אך היא עלולה להוביל לאובדן ראייה בלתי הפיך.

  • גלאוקומה ראשונית פתוחת/רחבת זווית (Open-angle glaucoma) – גלאוקומה מסוג זה היא הנפוצה ביותר ומתפתחת באיטיות רבה. המחלה מתאפיינת בלחץ תוך עיני מוגבר (Intraocular Pressure) שעלול לפגוע בעצב הראייה. בשלבים הראשונים, רוב האנשים לא מרגישים כל שינוי בראייה, אך עם הזמן עלול להתפתח טשטוש ראייה היקפי שמתקדם בהדרגה למרכז שדה הראייה בשל נזק פרוגרסיבי לעצב הראייה. אבחון מוקדם חיוני למניעת נזק בלתי הפיך לראייה.
  • גלאוקומה מסוג צרת זווית חריפה (Acute Angle-Closure Glaucoma) – מדובר עם מצב חירום רפואי המתפתח במהירות ודורש טיפול מידי. בניגוד לגלאוקומה פתוחת זווית, כאן הטשטוש מופיע בפתאומיות ומלווה בכאב עז בעין, בחילות והקאות. הלחץ התוך עיני עולה במהירות עקב חסימה פתאומית בניקוז נוזל העין. ללא טיפול מידי, עלול להיגרם נזק קבוע לעצב הראייה תוך שעות ספורות.

קטרקט משני וטשטוש ראייה

קטרקט משני (Secondary Cataract) מתפתח בשיעור של כ 10-20 אחוזים במהלך השנים הראשונות לאחר ניתוח קטרקט, ללא קשר למהלך הניתוח עצמו. מצב זה, הידוע גם כעכירות הקופסית האחורית (Posterior Capsular Opacification), גורם לטשטוש הדרגתי בראייה חודשים או שנים לאחר הניתוח המקורי. הטיפול בקטרקט משני פשוט יחסית וכולל הליך מהיר בלייזר המבוצע במרפאה ללא צורך באשפוז.

סיבות נוספות לטשטוש ראייה

מלבד קטרקט וגלאוקומה, ישנן סיבות רבות לטשטוש ראייה. בין הגורמים השכיחים נמצא יובש בעיניים, בעיות תשבורת כמו קוצר ראייה (Myopia) או רוחק ראייה (Hyperopia), רטינופתיה סוכרתית (Diabetic Retinopathy) ובעיות בקרנית. גם תרופות מסוימות עלולות לגרום לטשטוש ראייה כתופעת לוואי. בנוסף, נפוץ לחוות טשטוש ראייה לאחר הרחבת אישונים (הנעשית לצורך בדיקת עיניים יסודית למשל) או לאחר הליכים כגון ניתוח קטרקט או טיפולים בהזרקות תוך עיניות. חשוב להבין שכל סיבה דורשת גישת טיפול שונה ולכן אבחון מדויק על ידי רופא עיניים מנוסה חשוב כל כך.

האם טשטוש ראייה מחייב פניה מיידית לרופא עיניים?

ההחלטה מתי לפנות לרופא עיניים תלויה באופי הטשטוש ובתסמינים הנלווים. טשטוש ראייה פתאומי המלווה בכאב עז, אובדן שדה ראייה, או הופעת "וילון" שחור מחייב פנייה מיידית למיון עיניים. לעומת זאת, טשטוש הדרגתי ללא תסמינים נוספים אינו בהול וניתן לתאם תור רגיל לבדיקת עיניים. חשוב לזכור שאבחון מוקדם של בעיות עיניים מגדיל משמעותית את סיכויי הטיפול המוצלח. לכן, בכל מצב בו חווים טשטוש ראייה יש לפנות לרופא עיניים לקבלת אבחון מדויק.

ד"ר נמרוד דר

ד"ר נמרוד דר

מאמרים נוספים:

דילוג לתוכן