ניתוח GATT – טיפול זעיר פולשני פורץ דרך בגלאוקומה
בשונה מרוב ניתוחי הגלאוקומה המבוצעים היום, בהם מושתלים צינוריות או משתלים שונים ואשר מחייבים חיתוך של רקמות העין, שימוש בתפרים וחשיפה מוגברת לזיהומים, ניתוח GATT (Gonioscopy-assisted transluminal trabeculotomy) מאפשר הורדה יעילה של הלחץ התוך עיני בצורה זעיר פולשנית, באמצעות ניתוח מהיר והחלמה קצרה. בשנים האחרונות הפך ניתוח GATT לנדבך מרכזי בארסנל הטיפול הכירורגי במחלת הגלאוקומה.
מהו ניתוח GATT?
בעשור האחרון מבוצעים מספר רב של ניתוחי גלאוקומה הנכללים תחת ההגדרה של "ניתוחים זעיר פולשניים" או בשמם הלועזי (MIGS (Microinvasive Glaucoma Surgery. מבין שלל הניתוחים האלו, נראה כי ניתוח GATT הוא היעיל ביותר מבין ניתוחי ה MIGS ביחס להורדת הלחץ התוך עיני. כאמור, מדובר בניתוח שונה בהשוואה לניתוחי גלאוקומה אחרים – בניתוח GATT המנתח אינו יוצר מעקף למערכת הניקוז הנמצאת בעין – אלא משתמש בתעלת הניקוז הטבעית של העין. הניתוח מתבצע על ידי השחלת חוט זעיר אל תוך תעלת הניקוז ובאמצעותו מתבצעת פתיחה מלאה של התעלה החסומה וכך מתאפשר ניקוז מחדש של נוזל העין דרכה. הניתוח עצמו אורך בין 10 ל 15 דקות ומתבצע בהרדמה מקומית ואינו כרוך בכאבים.
מהם היתרונות של ניתוח GATT?
במקביל ליכולתו המוכחת להפחתה בלחץ התוך עיני, יתרון בולט נוסף של ניתוח GATT הוא האפשרות לשלבו ביחד עם ניתוח קטרקט כפרוצדורה אחת, ללא חשש לפגיעה ביעילותו – יתרון שאינו קיים ברוב הפרוצדורות הכירורגיות לטיפול בגלאוקומה. העובדה כי מדובר בניתוח קצר, ללא צורך בחיתוך רקמות בעין או שימוש בתפרים – מאפשרת החלמה מהירה וקלה עבור המטופלים ושאינה כרוכה באי נוחות או כאבים בעין לאחר הפעולה. בנוסף, ניתוח GATT אינו מושפע מתהליכי הצטלקות בעין, שהינם הגורם המוביל לחוסר הצלחה של ניתוחי גלאוקומה רבים.
מה פרופיל הסיכון של ניתוח GATT?
כמו לאחר כל פרוצדורה עינית, גם לאחר ניתוח GATT עלולים להתפתח סיבוכים שונים. במהלך השבועיים הראשוניים לאחר הניתוח תיתכן תנודתיות של הלחץ התוך עיני ובנוסף אצל חלק מהמטופלים תיתכן שארית של דימום לאחר הפעולה, כאשר ברוב המקרים מדובר בדימום קל שנספג במהרה. שארית הדימום עשויה להשפיע על חדות הראייה בתקופת הזמן הקצרה לאחר הניתוח. מנגד, ניתוח GATT אינו חושף את המנותח למצב של לחץ נמוך לאחר הפרוצדורה שעלול לגרום לפגיעה דרמטית בראייה, אינו גורם לכפל ראייה או לפגיעה בקרנית העין ואינו חושף את המטופל לסיכון מוגבר לזיהום כולל של העין – מבין הסיבוכים האפשריים של ניתוחי גלאוקומה אחרים.
למי מתאים ניתוח GATT?
עד לאחרונה, הניתוח בוצע בעיקר בקרב מטופלים עם מחלת גלאוקומה קלה עד בינונית. לאחרונה בוצעו מספר עבודות, ביניהן מחקר שפורסם על ידי ד"ר דר ושותפיו, המראות כי ניתוח GATT יעיל ובטוח גם בקרב מטופלים הסובלים ממחלת גלאוקומה מתקדמת. כיום הולכת וגוברת ההבנה אצל מומחי הגלאוקומה שניתן לשלב את ניתוח ה GATT אצל מרבית חולי הגלאוקומה כשלב ביניים, לאחר כישלון הטיפול התרופתי ולפני ביצוע ניתוחי גלאוקומה גדולים ומורכבים יותר.
ד"ר דר צבר ניסיון רב בביצוע מאות ניתוחי GATT ומבצע ניתוח זה באופן רוטיני בבית החולים מאיר וכן במרכז הרפואי עין טל – בתור פרוצדורה בודדת או בשילוב עם ניתוחי קטרקט וניתוחים לקיבוע עדשות תוך עיניות.