השאירו פרטים לתיאום פגישת ייעוץ ונחזור אליכם בהקדם

X

עכירות קפסולרית אחורית  (Posterior Capsular Opacification)

תוכן עניינים

אחת התופעות השכיחות שמופיעות לאחר ניתוח קטרקט היא עכירות של הקופסית האחורית (PCO), מצב שמכונה לעיתים "קטרקט משני". מדובר בהופעה של קרום עדין המתגבש מאחורי העדשה המלאכותית שהושתלה בניתוח הקטרקט, המורכב מתאים מיקרוסקופיים שמקורם בחומר העדשה העכורה שהוצאה בעת הניתוח. צמחית הקרום במיקום זה יוצרת עכירות שעלולה לגרום לירידה בחדות הראייה. חשוב להבהיר: אין מדובר בהישנות של הקטרקט המקורי ואין צורך בניתוח קטרקט נוסף כדי לפתור את הבעיה. הפתרון ב PCO פשוט, מהיר ויעיל.

שכיחות וגורמי סיכון:

עכירות קפסולרית אחורית, או PCO, יכולה להופיע אצל כל מטופל שעובר ניתוח קטרקט ואינה נחשבת לסיבוך ניתוחי או מעידה על מהלך הניתוח שבוצע. ההערכה היא שכ-12% מהמנותחים יפתחו את התופעה בשנה הראשונה שלאחר הניתוח, 20% לאחר 3 שנים ועד 30% במהלך ה 5 שנים הראשונות לאחר הניתוח. ישנם גורמי סיכון העשויים לגרום לשיעור גבוה יותר של PCO – גיל צעיר בעת ניתוח הקטרקט, קוצר ראייה גבוה, מחלות עיניות כמו דלקת תוך-עינית כרונית (אובאיטיס) או גלאוקומה, וכן סוג העדשה שהושתלה וטכניקת הניתוח.

טיפול ב PCO:

מה עלולים להרגיש מטופלים שהתפתח אצלם PCO? בחלק מהמקרים ניתן להבחין בטשטוש ראייה קל שיחמיר בהדרגה ולעיתים עלולים להופיע גם סינוורים או הילות סביב מקורות אור. כאשר העכירות מתחילה להיות סימפטומטית ולפגוע באיכות הראייה, הטיפול המומלץ הוא טיפול בלייזר YAG. מדובר בפרוצדורה קצרה, לא פולשנית, לא כואבת, שאינה דורשת הרדמה ומתבצעת במרפאה. במהלך הפעולה נעשה שימוש בקרן לייזר מדויקת שמכוונת לעבר העכירות ויוצרת בה פתח עגול המאפשר לקרני האור לחדור בצורה ישירה ותקינה דרך העדשה ואל הרשתית. הטיפול מתבצע במרפאה באמצעות מנורת סדר ונמשך דקות ספורות בלבד. כבר בתוך 24–48 שעות מדווחים רוב המטופלים על שיפור ניכר בחדות הראייה.

יעילות הטיפול ב PCO:

שיעור ההצלחה של הטיפול בלייזר YAG גבוה מאוד, כאשר מעל 95% מהמטופלים נהנים משיפור משמעותי בחדות הראייה ורק חלק קטן מהם זקוקים לטיפול נוסף בעתיד. תופעות לוואי הן נדירות ועשויות לכלול עלייה זמנית בלחץ התוך-עיני, הופעת רחפנים (נקודות שחורות בשדה הראייה) ולעיתים נדירות מאוד – סיבוכים של המקטע האחורי של העין, כמו קרע או היפרדות רשתית והופעת בצקת מקולרית.

חידושים בתחום הטיפול ב PCO :

בעשור האחרון חלה התקדמות במספר אספקטים הנוגעים ל PCO. מניעה של הופעת העכירות הקפסולרית הפכה קלה ויעילה יותר באמצעות שימוש בהשתלת עדשות תוך-עיניות מתקדמות עם שוליים חדים במקום שוליים עגולים. השוליים החדים (square-edge) מהווים מחסום מכני לנדידת התאים הגורמים להופעת העכירות ובכך מפחיתים בצורה משמעותית את הופעתה. עדשה מסוג Clareon  היא דוגמא לסוג עדשות בעלות שוליים חדים ב 360 מעלות.

במקביל, מכשירי לייזר חדישים בהם מתבצע שימוש בעוצמת לייזר נמוכה יותר וביעילות דומה ללייזר הותיק מאפשרים טיפול מדוייק ובעל פרופיל בטיחות טוב יותר מבעבר. כמו כן, שימוש במכשיר לייזר במהלך ניתוח הקטרקט (femto-second laser) מאפשר יצירה של פתח מבוקר בקופסית האחורית במהלך ניתוח הקטרקט, פעולה המונעת את הופעת העכירות (אך יש לציין שנעשה שימוש בטכניקה זו בעיקר בניתוחי קטרקט בילדים).

חידוש נוסף הוא עדשות מסוג Drug-Eluting IOLs, המשחררות חומרים שתפקידם למנוע את הופעת ה PCO. מודלים ניסיוניים בעיניים של חיות ואדם הראו ירידה של PCO לשיעורים של פחות מ 5% בשלוש שנים ללא פגיעה באופטיקה ובאיכות הראייה.

סיכום

עכירות קפסולרית אחורית היא תופעה מוכרת, צפויה, אך ניתנת לטיפול פשוט, יעיל ובטוח. חשוב לדעת שאין מדובר בסיבוך חמור – אלא בהמשך טבעי של תהליך ריפוי, כזה שעשוי להתרחש אחרי ניתוח קרטקט סטנדרטי ומוצלח. אבחון מדויק וטיפול בלייזר מאפשרים באחוזים גבוהים חזרה של חדות ואיכות הראייה ולעיתים אף משפרים אותה ביחס לתקופה שקדמה לניתוח.

ד"ר נמרוד דר

ד"ר נמרוד דר

מאמרים נוספים:

גלאוקומה ותזונה

גלאוקומה היא מחלת עיניים כרונית הפוגעת בעצב הראייה והיא אחד הגורמים המובילים לעיוורון בעולם. בשנים האחרונות, מחקרים בודקים את הקשר

קראו עוד »
דילוג לתוכן