מהו קטרקט?
המושג קטרקט מתאר היווצרות של עכירות בעדשת העין. העדשה הזו נמצאת בעין של כל אחד ואחת מאיתנו כשאנו נולדים. קטרקט הוא תהליך טבעי ונפוץ שמתרחש בשכיחות גבוהה לאחר גיל 60. כשמתפתח קטרקט, העדשה שבעין הופכת עכורה וקשה ובכך גורמת למגוון הפרעות שונות בראייה כמו ירידה בחדות הראייה, הילות סביב מקורות אור, סנוור, קושי בקריאה, קושי בנהיגה בשעות הלילה ושינויים תכופים במרשם המשקפיים.
איך מאבחנים ומטפלים קטרקט?
קטרקט מאובחן בבדיקה שגרתית עם הרחבת אישונים במרפאה. הטיפול היחיד במקרה של התפתחות קטרקט הוא ניתוח, בו מתבצעים ריסוק ושאיבה של העדשה העכורה מהעין והשתלת עדשה חדשה לתוכה. ישנם סוגים רבים של עדשות שניתן להשתיל וההחלטה על סוג העדשה (מולטיפוקלית, טורית ועוד) נעשית לאחר שיחה והסבר מעמיקים על יתרונות וחסרונות של כל עדשה ובמיוחד – הצורך וההתאמה לכל מטופל ומטופלת באופן פרטני.
איך מתבצע ניתוח קטרקט?
הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית ואינו מלווה בכאבים. משך הניתוח עצמו אורך לרוב כחצי שעה כאשר ההמתנה לפני ואחרי הניתוח מסתכמת במספר שעות בודדות. ניתן לשלב במהלך הניתוח שימוש במכשיר לייזר שמסוגל לבצע בעצמו מספר שלבים בניתוח כמו יצירת הפתח בעדשה ושבירתה. במרבית המקרים זמן ההחלמה מהיר וניתן לצפות לשיפור בראייה תוך מספר ימים עד מספר שבועות בודדים.
האם יש צורך בשימוש במשקפיים לאחר הניתוח?
בשנים האחרונות הפך בהדרגה ניתוח הקטרקט לניתוח מותאם אישית. אם בעבר הייתה נפוצה השתלה של אותה עדשה אצל כמעט כלל המטופלים, היום ניתן לבחור את סוג העדשה המושתלת בניתוח לפי הנתונים וההעדפות של כל מטופל ומטופלת. במקרים מתאימים, השתלה של עדשה מתקדמת יכולה להפחית משמעותית את התלות במשקפיים לאחר הניתוח.
לד"ר דר ניסיון רב בביצוע ניתוחי קטרקט שונים, שימוש בטכניקות חדישות והשתלת כלל סוגי העדשות וביצוע ניתוחי קטרקט מורכבים. ד"ר דר אחראי על הכשרת מתמחים בביצוע ניתוחי קטרקט במסגרת תפקידו כרופא בכיר במחלקת העיניים במרכז הרפואי מאיר. כמו כן, ד"ר דר משלב ביצוע פרוצדורות שונות להורדת הלחץ התוך עיני במקביל לניתוח הקטרקט במידת הצורך.